De functie van Unisto-veiligheidszegels en de daaraan gestelde eisen

Het risico van diefstal en criminele activiteiten stijgt evenredig met de waarde van de vervoerde goederen en daarmee worden de aan veiligheidszegels gestelde eisen ook strenger. De volgende punten beïnvloeden ons beleid bij het ontwerp van hoogwaardige veiligheidszegels: 

 • Veiligheidszegels moeten aangeven of een vergrendelmechanisme al eerder is geopend 
 • Sabotagebestendigheid waardoor manipulatie vrijwel onmogelijk, moeilijker of ten minste tijdrovend wordt gemaakt 
 • Het toevoegen van tamper-evident-functies om ongeoorloofde manipulatie van het veiligheidszegel zichtbaar te maken 
 • Weerstand tegen vervangen van onderdelen 
 • Vermijden van onopzettelijke breken van het zegel in situ  

Deze eisen leiden als regel tot het gebruik van zegels die van allerlei onderdelen en materialen gemaakt zijn. In combinatie met het klantlogo, doornummering, barcode, datamatrixcodes etc. zorgt dit ervoor dat elk zegel uniek is en niet kan worden vervangen. 

Waarom kunt u het kopen van veiligheidszegels op online portals beter vermijden?

Waarom verzegelt u uw containers, zoals bijvoorbeeld vrachtcontainers, duty-free trolleys, vaten etc.?

Natuurlijk om uw waardevolle inhoud in deze verpakkingen te beschermen. Daarom moet u er altijd naar streven de allerbeste veiligheidszegels te gebruiken. Wij zijn van mening dat dit alleen te realiseren is door deskundig advies.

Tegenwoordig is het mogelijk om veiligheidszegels te kopen op verschillende online portals, bijvoorbeeld Ebay. Maar weet u, van wie u koopt? De betrouwbaarheid van de bron is niet gecontroleerd en u kunt er niet zeker van zijn, dat het aangeschafte zegel uniek is. U koopt volstrekt anoniem. Dergelijke zegels worden vaak voor criminele doeleinden gebruikt, omdat ze op eenvoudige wijze te manipuleren zijn.

Goede samenwerking tussen partners vereist vertrouwen en zekerheid

Daarom spreekt er veel tegen het aankopen van veiligheidszegels via online portals. Wij hebben enkele argumenten die daartegen pleiten op een rijtje gezet: 

 • De uniekheid van het zegel is niet gegarandeerd (nummer/barcode, kleur, logo)
 • De traceerbaarheid van het zegel is niet gegarandeerd
 • Wat zou er gebeuren, als u een dringend probleem met het zegel heeft? Bij problemen heeft u geen aanspreekpartner en na de aankoop geen nazorg
 • De relevante certificaten zijn niet beschikbaar (ISO 17712, milieu, REACH etc.)
 • De leveringscapaciteit in de loop der jaren is niet gegarandeerd
 • Hoe kunt u zonder advies zeker weten, dat u de optimale oplossing voor uw behoeften heeft gekozen?
 • Omdat u de herkomst van het zegel niet kent, is het risico op bedrog zeer groot. U kunt herkomst uit criminele bron helaas niet uitsluiten.

De ervaring van Unisto levert uw veiligheid

Met Unisto bent u in goede handen: u profiteert van meer dan 90 jaar ervaring in de fabricage van veiligheidszegels en wordt ter plaatse deskundig geadviseerd door onze veiligheidsexperts. U geniet van de strengste kwaliteitsnormen, hoogste betrouwbaarheid en het beste advies ter wereld, ook na levering.

Zoveel voordelen en betrouwbaarheid kan geen enkel online portal u garanderen.

Neem contact met ons op en stel ons op proef. Wij kijken naar u uit!  

Overzicht van zegelclassificatie

Indicatief veiligheidszegel 
Zegel dat is ontworpen en vervaardigd van makkelijk met de hand of met een eenvoudige kniptang of schaar te breken materiaal. 

Veiligheidszegel 
Zegel dat is ontworpen en vervaardigd van materiaal dat een beperkte weerstand levert tegen ongeoorloofde toegang en dat met licht gereedschap verwijderd kan worden. 

High Security-zegels 
Zegel dat is ontworpen en vervaardigd van materiaal als metaal of metaalkabel met het doel inbreuk te voorkomen. Over het algemeen moeten high- security-zegels worden verwijderd met een zware betonschaar of kabeltang. 

De fysieke sterkte van de zegels wordt bepaald door middel van een trektest, schuiftest, buigtest en stoottest. 

Mechanische testen – voor de classificatie van veiligheidszegels moet het volgende worden getest: 

 • a) Stoottest: 
  Om de schokbestendigheid bij 18°C en -27°C te bepalen moet er een schoktest worden uitgevoerd. De stoottest vindt in drie fasen plaats. Tijdens elke fase moet er vijf keer een bepaalde kracht op het zegel worden uitgeoefend (15 keer in totaal) 
 • b) Trektest:
  Om de sterkte van het sluitmechanisme van een zegel te testen, moet er een trektest worden uitgevoerd. 
 • c) Buigtest 
  Om de weerstand van een zegel onder een buigbelasting te bepalen, moet de buigtest worden uitgevoerd (om de kracht te bepalen die nodig is om het zegel binnen 3 seconden 90° te buigen). 
 • d) Kniptest: 
  Om de weerstand van een zegel tegen doorsnijden met een knipmes, zoals een betonschaar, te bepalen, moet er een kniptest worden uitgevoerd. 

Belangrijk: alle veiligheidszegels moeten worden gecontroleerd om alle vormen van manipulatie aan te geven. 

Types veiligheidszegels

Kunststof veiligheidszegels 

Kunststof veiligheidszegels worden gemaakt van verschillende soorten kunststof en worden vooral gebruikt om manipulatie, fraude of diefstal aan te tonen. Dankzij het ontwerp van kunststof veiligheidszegels is visueel vast te stellen of er een poging tot manipulatie heeft plaatsgevonden. Omdat een verbroken kunststof veiligheidszegel een indicatie van manipulatie, fraude of diefstal kan zijn, wordt het ook vaak een indicatieve zegel genoemd.

Er bestaan verschillende categorieën kunststof veiligheidszegels. Ze worden vooral ontworpen als zegels met een verstelbare lengte (ook zegels met variabele lengte of aantrekzegels genoemd), zegels met een vaste lengte, hangslotzegels of insteekzegels. Afhankelijk van de toepassing, het object dat verzegeld moet worden en de eisen die gesteld worden aan het veiligheidsniveau, is het ene type kunststof zegel beter geschikt voor een bepaalde toepassing dan het andere. Typische toepassingen zijn bijvoorbeeld zakken, trolleys voor de luchtvaart- en cateringsector, dozen, vaten, rolkooien, etc. 

Meestal kunnen kunststof veiligheidszegels worden gepersonaliseerd met een klantlogo. Het unieke karakter van het zegel is gegarandeerd dankzij een uniek nummer en barcode.
Met de verschillende voor kunststof veiligheidszegels verkrijgbare kleuren, is niet alleen personalisatie van het zegel mogelijk, maar kan ook eenvoudig onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende logistieke processen binnen een bedrijf.  

Van metaal gemaakt veiligheidszegel 

 • Zegels met metaalband /metaalclip, gemaakt van een metalen materiaal, worden meestal toegepast als barrièrebescherming.   
 • Boltzegels bieden de hoogste barrièrebescherming en worden vervaardigd uit twee metalen delen die zijn ontworpen om via een vergrendelmechanisme in elkaar te passen. 
 • Kabelzegels bestaan uit een staalkabel die aan een uiteinde in het vergrendelmechanisme van het zegellichaam is vastgemaakt. 

Herbruikbare veiligheidszegels 
Herbruikbare veiligheidszegels bestaan uit een herbruikbaar hoofdgedeelte dat met een eenmalig te gebruiken zegel worden beschermd. 

Elektronische zegels  
Elektronische zegels zijn meestal herbruikbaar. Elke keer dat het zegel wordt geopend of gesloten worden er een unieke tijd, datum en nummer gegenereerd. Registratie en vastleggen van alle verzegelingen en openingen.

Indicatie-labels 
Indicatie-labels worden fysiek op een oppervlak aangebracht en bieden de gebruiker de mogelijkheid om een residu achter te laten, uit elkaar te trekken en/of bewijs achter te laten van een poging tot verwijdering of sabotage. 

Het kiezen van het juiste veiligheidszegel voor een taak

Omdat veel factoren een doorslaggevende rol spelen bij het kiezen van het juiste veiligheidszegel voor een taak, geloven wij dat alleen deskundig advies van specialisten op het gebied van veiligheidszegels kan leiden tot het kiezen van een ideaal veiligheidszegel voor een specifieke toepassing. 

De volgende factoren bepalen de keuze van het geschikte zegel voor een bepaalde taak: 

 • Wat voor soort eenheid moet er worden verzegeld? Bijvoorbeeld: vrachtwagens, containers, geldkisten, energiemeters, vaten, zakken, trolleys, deuren, dozen, kisten, zakken etc.  
 • Bij welke omgevingstemperatuur zullen de zegels worden gebruikt? 
 • Hoe lang zal het veiligheidszegel op de verzegelde eenheid aangebracht blijven? 
 • Bent u op zoek naar een gemakkelijk te verwijderen zegel of een barrièrezegel?  
 • Hoe lang zal de verzegelde eenheid zonder toezicht blijven? 
 • Hoe waardevol is de inhoud? 
 • Wat voor nummeringssysteem is er voor de toepassing vereist (doorlopende of willekeurige nummering)?  
 • Moeten de serienummers elektronisch af te lezen zijn? Welk type barcode? 
 • Wat zijn de logistieke eisen? (zijn er verschillende kleuren vereist?) 

Ons ervaren beveiligingsteam levert deskundig advies, dat bij uw individuele toepassingen en eisen past.